Ans heeft iets uitgedokterd

Ans heeft iets uitgedokterd

Slechts weinig mensen kennen nog Piet Stams (1851-1914). En dat terwijl Piet nog immer onder ons is; hij verblijft al jaren in Museum de Dorpsdokter in Hilvarenbeek. Piet Stams was een fantasierijke sjacheraar. Hij verkocht onder andere doosjes lucifers, waarvan de klant achteraf ontdekte dat ze gevuld waren met buklucifers (van de straat opgeraapt). 
Toen Piet op latere leeftijd ziek werd, kwam hij bij dokter Bloemen op de Gasthuisstraat terecht. Die kon hem in eerste instantie niet helpen omdat Piet geen geld had om de doktersrekening te betalen. Maar Piet bedacht een list; de dokter mocht na zijn overlijden zijn geraamte hebben. Zo geschiedde. Jarenlang stond Piets geraamte in de spreekkamer van dokter Bloemen. En na diverse omzwervingen belandde het uiteindelijk in Museum de Dorpsdokter.
Piet Stams is één van de negentig pictogrammen in het lettertype TilburgsAns. De recente uitbreiding van het verrassende en fraaie Dorpsdoktermuseum was een mooie aanleiding om het pictogram te overhandigen aan directeur Hans Schoenmaker; uiteraard in het bijzijn van Piet Stams.