Ans introduceert een nieuw leesteken

Ans introduceert een nieuw leesteken

Tijdens de internationale designconferentie TYPO Berlin op 27 mei worden twee nieuwe lettertypen gelanceerd die ontworpen zijn binnen het project TilburgsAns. Beide lettertypen, TilburgsAnsText en TilburgsAnsIcons, bevatten een nieuw leesteken. Het teken is gebaseerd op het Tilburgse woord 'jè', dat een bevestiging is van het voorgaande (ja), maar vaak ook twijfel uitdrukt (jaja). Het jè-teken vult de ruimte tussen het uitroepteken en het vraagteken.
De vorm van het teken toont een omgekeerde j, waarvan de krul verlengd is, zodat het oog van de e zichtbaar wordt. Volgens dit principe kan het binnen ieder lettertype geconstrueerd worden. Ook kan het teken in een vloeiende beweging met de hand geschreven worden.
Op het standaard toetsenbord is uiteraard (nog) geen toets of toetscombinatie gereserveerd voor het jè-teken. In TilburgsAnsText en TilburgsAnsIcons is dit teken daarom verwerkt als een ligatuur, een vervangend teken dat toegepast wordt als de j, de è en de punt achter elkaar getypt worden. Op deze manier kan het teken eenvoudig in een tekst ingevoegd worden – mits de tekst gezet wordt in TilburgsAnsText of TilburgsAnsIcons.