TilburgsAns wordt 5 jaar.

Tijd om terug te blikken hoe dit lettertype een plek kreeg in Tilburg – en ver daarbuiten. 

Cinq Ans #10: Ans gaat over de grens

TilburgsAns kreeg niet alleen aandacht in haar geboorteplaats, maar ook landelijke en buitenlandse media publiceerden over het project. Kort na de lancering in 2016 verschenen er o.a. berichten in de ‘Daily Heller’ van designcriticus Steve Heller, op de russische website Urbanurban en in het gerenommeerde vaktijdschrift The Recorder van Monotype. 

Een jaar later werden Ivo en Sander uitgenodigd voor de TYPOBerlin, een driedaagse internationale conferentie over typografie. Hun lezing over TilburgsAns met daarin de presentatie van een leesteken voor het Tilburgse woord ‘jè’ resulteerde in diverse nieuwe contacten. De Duitse steenhouwer Benjamin Ritter adopteerde de letter Å en gebruikt TilburgsAns regelmatig in zijn beelden, waaronder een gedenksteen uit 2019, ter herinnering aan de val van de Berlijnse muur, 30 jaar eerder. Ook is Tilburg sindsdien zijn favoriete vakantiebestemming. 
Het ontwerp van het nieuwe leesteken ‘jè’ kreeg uitgebreid aandacht op de website Shady Characters van Keith Houston, een internationale expert op het gebied van leestekens en typografische symbolen. Naar aanleiding daarvan stuurde Ramsey Margolis vanuit Wellington, Nieuw Zeeland een enthousiaste mail aan TilburgsAns, bestelde een T-shirt met de jè en zette zijn website in TilburgsAns. Uit Toronto, Canada kwam een bericht van Robert Leblanc, die de jè (die veel overeenkomsten vertoont met het canadese woord ‘eh’) opnam in een posters met innovatieve leestekens. 

In januari 2020 ontstond een levendige correspondentie tussen TilburgsAns en PlovdivTypeface. De Bulgaarse stad Plovdiv was de Europese Culturele hoofdstad 2019. Ter gelegenheid daarvan werd door drie ontwerpers een lettertype gemaakt dat, net als TilburgsAns, gratis gebruikt kan worden. Alhoewel de opzet van PlovdivTypeface anders is, bleek TilburgsAns een belangrijke inspiratiebron voor het Bulgaarse project te zijn geweest. De contacten tussen Plovdiv en Tilburg resulteerden in een gezamenlijk presentatie over ‘Social aspects of type’ tijdens de conferentie ‘All over’ van Association Typographique Internationale (ATypI) in oktober 2020. 

Ook vanuit de wetenschap is TilburgsAns onder de loep genomen. Sociolinguïst Johan Järlehed, werkzaam aan de universiteit van Göteborg in Zweden, vergeleek in 2020 de werkwijze en inbedding van TilburgsAns met die van een ander lettertype dat ontworpen werd voor een stad: Dubai font. Een officiële publicatie over dit onderzoek is nog niet verschenen.