TilburgsAns wordt 5 jaar.

Tijd om terug te blikken hoe dit lettertype een plek kreeg in Tilburg – en ver daarbuiten. 

Cinq Ans #7: Bijzondere verrassingen

Bij de toepassing van een letterype denken we in eerste instantie aan drukwerk (o.a. kranten, boeken, flyers) en beeldschermen (o.a. websites, apps), maar letters en pictogrammen kunnen op vele andere manieren gebruikt worden. In de afgelopen jaren werd TilburgsAns regelmatig op een verrassende manier toegepast.

Angelique Leermakers maakte een hondenhalsband met de tekst ‘Bettie akkum aai?’. In de Tilburgse Revue 2018 trad zangeres Hind Hakki op in een jurk die bedrukt was met letters van TilburgsAns. Bijzondere toepassingen waren ook de imposante doeken met pictogrammen bij het bezoek van koning Willem Alexander aan Tilburg op zijn vijftigste verjaardag in 2017, de ijscups van Vittorio, de informatiebordjes in het Spoorpark, banieren in het TijdLab in de LocHal, de teksten op het nuuw Tilburgs Leesplèngske, de houten gedenkplaquette voor Wil Sterenborg, ortograaf van de Tilburgse Taol, de in meubels gefreesde teksten bij Woonstichting Tiwos, de houten letters op het Parkhuisje bij het Wilhelminapark, de voetgangersoversteeklichten waarvoor TilburgsAns variaties maakte op haar kruikenzeiker-pictogram, de mondmaskers van Palace to Be en Paradox, een sleutelhanger van Studio Hop, de teksten in de skylines van ShapeLab, de kaartenset van Dwalen door Sint Anna, de etiketten en verpakkingsmaterialen van Schrobbelèr, labels van Van Rossum's Koffie, diverse flessen drank van T-Drinks, een kerstbal en tegeltjes van 013emblemen, en diverse tatoeages, zowel op persoonlijk initiatief als binnen het Human Rights Tattoo project.
Ook op het sportieve terrein treffen we TilburgsAns aan: op de namenwand in het clublokaal van hockeyvereniging Were Di, op de boten, medailles en teamuitrusting van roeivereniging TOR, op de startnummers van het jaarlijkse hardloopevenement Tilburg Ten Miles en op de shirts en aanvoerdersband van voetvalvereniging Willem II. 

Maar het meest ontroerend is het om te zien dat TilburgsAns soms gebruikt wordt voor de aankondiging van een geboorte of een overlijden. Zo is het lettertype niet alleen getuige van allerlei gebeurtenissen tijdens ons leven, maar ook van iemands aankomst op deze aarde of bij zijn of haar afscheid.